MR. Brainwash

Mr. Brainwash, geboren als Thierry Guetta op 31 januari 1966 in Frankrijk, is een straatkunstenaar en filmmaker die bekend staat om zijn invloedrijke rol in de hedendaagse popart.

BIOGRAFIE

Hij verhuisde naar Los Angeles, waar hij straatartiesten begon te filmen en uiteindelijk zelf kunstenaar werd. Zijn werk, sterk beïnvloed door popcultuur en straatkunst, is zowel speels als provocatief.

Hij werd beroemd door Banksy’s documentaire “Exit Through the Gift Shop”, die leidde tot speculaties over zijn authenticiteit als kunstenaar.

Zijn samenwerkingen met beroemdheden als Madonna en Michael Jackson en zijn opvallende kunstwerken hebben hem een prominente plaats in de kunstwereld opgeleverd.

Mr. Brainwash heeft verschillende spraakmakende kunsttentoonstellingen gehouden, waaronder ‘Life is Beautiful’ in Los Angeles, ‘Icons’ in New York City en ‘Mr. Brainwash Does New Orleans’ in New Orleans. Deze tentoonstellingen hebben zijn kunstwerken aan een breder publiek gepresenteerd en veel aandacht getrokken in de kunstwereld.

SPECULATIES EN THEORIEËN

Er zijn speculaties geweest dat de film en het verhaal van Mr. Brainwash een hoax zijn bedacht door Banksy en Shepard Fairey. Er wordt gesuggereerd dat Fairey en Banksy kunstmatig de verkoop van Mr. Brainwash’s werk hebben opgedreven.

Er is bewijs dat de details van Thierry Guetta’s leven overeenkomen met openbare gegevens en getuigenissen van vrienden en zakenpartners. Guetta zelf erkent dat zijn artistieke alter ego grotendeels een creatie van Banksy is, en hij beschouwt zichzelf als het grootste kunstwerk van Banksy.

Het is echter onmogelijk om te bewijzen of zijn laatste incarnatie, Mr. Brainwash, oprecht is. De film suggereert dat Guetta’s artistieke alter ego grotendeels een creatie van Banksy is, een idee dat Guetta niet weerlegt. Guetta vertelde aan de krant: “Uiteindelijk werd ik [Banksy’s] grootste kunstwerk.

Beschikbare werken

Alle werken worden weergegeven

Exit Through The Gallery

Mr. Brainwash

Vrijdag 1 tot en met 3 Maart, 2024