Benjamin Spark

Door het informatietijdperk met een spuitbus in de hand te verkennen, belichaamt Spark de dynamische fusie van popcultuur, graffiti, en iconische beeldtaal in elk doek.​

Benjamin Spark, een Frans-Belgische kunstenaar geboren in 1969, is een opvallende figuur in de hedendaagse kunstscene, die vanuit Brussel zijn unieke visuele taal tot leven brengt. Spark’s oeuvre is diep geworteld in de rijke tradities van pop art en de levendige wereld van stripfiguren, verrijkt met elementen uit jeugdsubculturen en de commerciële mainstream. Zijn artistieke reis, die begon na een beslissende carrière ommezwaai van het web naar het canvas in de jaren negentig, kenmerkt zich door een voortdurende evolutie en experimentele durf.

Na een inspirerende periode in New York, waar Spark de pulserende energie van de stad absorbeerde, koos hij resoluut voor het pad van de schilderkunst. Zijn werk, nu erkend en tentoongesteld over de hele wereld, is een getuigenis van zijn onmiskenbare talent en de resonantie van zijn kunst. Spark’s canvas is een speelveld waarop hij met virtuositeit en een scherpe blik voor maatschappijkritiek de grenzen van het stripuniversum oprekt. Hij combineert moeiteloos citaten van grootmeesters als Lichtenstein, Warhol, en Basquiat met eigentijdse popcultuurelementen, van songteksten en merklogo’s tot videogames en cartoons.

Zijn werken zijn provocatief; Spark daagt de kijker uit door iconische personages uit hun vertrouwde context te halen, ze te ‘vervuilen’ met graffiti, en daarmee een nieuwe orde te creëren. Dit proces van desintegratie en herinterpretatie zet niet alleen de traditionele stripwereld op zijn kop, maar bevraagt ook de aard van roem, consumptie en de rol van kunst in de maatschappij. Spark’s eigen verhaal, van een gefrustreerde stripauteur naar een gerenommeerde kunstenaar, weerspiegelt zijn fascinatie voor het narratieve potentieel van beelden en de kracht van visuele storytelling.

Vanuit zijn studio in een omgebouwde brouwerij in Brussel, blijft Spark de grenzen van zijn medium verleggen, voortgestuwd door een onstuitbare drang om de conventies van pop- en graffitikunst te fuseren. Zijn invloeden, variërend van de IJslandse postmodernist Erro tot de iconische New Yorkse straatkunstenaar Jean-Michel Basquiat, zijn duidelijk zichtbaar in zijn werk, dat zowel een eerbetoon is aan deze meesters als een geheel eigen interpretatie van de complexiteit van onze tijd.

Vision XR Gallery is trots om Benjamin Spark te presenteren als een kunstenaar wiens werk niet alleen de visuele pracht van het populaire en het profane belichaamt, maar ook een diepgaande dialoog aangaat met de kijker over de waarden en verwarringen van onze hedendaagse wereld. Spark staat symbool voor wat Daniel Birnbaum omschrijft als “schilderen in het uitgebreide veld”, waarbij zijn vruchtbare oeuvre een echo is van de hybride ruimtes en de samengestelde nieuwigheden van het informatietijdperk.

Beschikbare werken

Alle werken worden weergegeven

Exit Through The Gallery

Mr. Brainwash

Vrijdag 1 tot en met 3 Maart, 2024