Stevie Chow

Chow’s kleurrijke schilderijen tonen vaak stripfiguren en bevatten opbeurende zinnen die bedoeld zijn om de kijker vreugde te brengen.

Stevie Chow is een autodidacte Canadese kunstenaar die werkt in acryl, hars, zeefdruk en gevonden voorwerpen. Chow’s kleurrijke schilderijen tonen vaak stripfiguren en bevatten opbeurende zinnen die bedoeld zijn om de kijker vreugde te brengen. Geïnspireerd door George Condo, Mr. Thief en zijn vroegere leven als rock & roll muzikant in LA, woont en werkt Chow nog steeds in Calgary.

Voor Chow is het overkoepelende thema van zijn werk om kunst te maken die onze meest intieme omgevingen op een positieve manier verlevendigt. Stevie’s inspiratie komt vooral voort uit zijn eigen verlangen om omringd te worden door positieve affirmaties, om zo de afleiding van onze rumoerige wereld tegen te gaan.

2020 is een doorbraakjaar geweest voor de hedendaagse kunstenaar Stevie Chow. Hij is in korte tijd een meester geworden in het opwekken van positieve energie via zijn schilderijen. Zijn werk heeft het afgelopen jaar steeds meer erkenning gekregen in de VS en Groot-Brittannië en is te vinden in openbare en privécollecties over de hele wereld.

De Canadese kunstenaar ziet zijn werken vaak ergens tussen popcultuur, street art & conceptuele kunst in staan. Zijn doel is vaak gericht op het weergeven van de dichotomieën tussen materiële en spirituele vervulling. Gebruikmakend van bekende elementen zoals geld & goud, felle kleuren & vette lijnen, en overgoten met opbeurende teksten, is zijn stijl onmiddellijk herkenbaar aan de vaak gepolijste & verfijnde buitenkant. Vergelijkbaar met de menselijke ervaring, blijft de diepte van zijn werk groeien in complexiteit naarmate het meer in de lagen wordt waargenomen.

Veel van zijn inspiratie haalde hij uit zijn jeugd waarin hij de wereld verkende. Hij groeide op met ouders die een grote passie hadden voor reizen en fotografie, waardoor hij al op jonge leeftijd in aanraking kwam met een breed scala aan culturen. Van trektochten met stammen in West Papoea tot maandenlang van school gehaald worden om door Afrika te reizen, Stevie had meer dan 5 continenten bezocht toen hij 16 was.

Dit leidde tot een vroege fascinatie voor zijn verlangens en obsessies rond de voordelen van materiële rijkdom in tegenstelling tot het uit de eerste hand observeren dat geluk niet altijd wordt gevonden door onze westerse opvattingen van succes. Deze nieuwsgierigheid werd gestold in de volwassenheid, toen Stevie ervoor koos om een ontluikende carrière als olie & gas ingenieur op te geven voor een artistiek pad. Toen hij uit het bedrijfsleven stapte, verhuisde hij ver van zijn Canadese roots naar LA voor muziek en kreeg al snel wat tractie na het starten van een duo-project met een vriend, wat leidde tot een “leuke, maar chaotische” tijd waarin ze meerdere lokale shows per week speelden, waaronder optredens in het SoHo huis, Nascar, & een kleine tour in Mexico.

Uiteindelijk kwam er echter een bitterzoet einde aan dit project omdat de collectieve visie in verschillende richtingen begon te evolueren. Na het afscheid van de band, verhuisde Stevie terug naar zijn geboortestad Calgary na bijna tien jaar afwezigheid.

Hij wilde graag ontdekken wat hij nu moest doen en voelde zich verward na de ontbinding van zijn band in LA. Hij begon diep in een tijd van zelfontdekking te duiken. Dit leidde uiteindelijk tot de heropleving van zijn levenslange passie voor tekenen en beeldende kunst, die hij toeschrijft aan het weer opduiken in zijn geboortestad en het weer in contact komen met zijn kindertijd. Stevie’s kindertijd was vaak gevuld met tijd alleen om te tekenen, omdat hij enig kind was. Hij schrijft zijn fascinatie voor beeldende kunst toe aan het bezoeken van vele iconische musea en galeries in heel Europa, door het reizen op jonge leeftijd.

Voor Stevie is het overkoepelende thema van zijn werk om kunst te maken die onze intiemste delen op een positieve manier verlevendigt. Voortkomend uit zijn eigen verlangen om omringd te zijn door positieve affirmaties om de afleidingen van onze rumoerige wereld tegen te gaan, is zijn kunst vaak overgoten met aanwijzingen die afkomstig zijn van de verwerking van zijn eigen interne gedachten.

“Voor mij vertegenwoordigt mijn kunst de subtiele wijsheden van het leven die vaak moeilijk te belichamen zijn zonder er direct letterlijk aan herinnerd te worden.”

Veel van zijn werk is gemaakt als een serie precies gelaagde harsgietingen, en bevatten vaak een fundering van geld en goud, wat hij uitdrukt als een vorm van therapie om zijn eigen obsessies met onze materiële verlangens te verwerken en een gevoel van vervulling te vinden. Stilistisch gezien haalt Stevie zijn inspiratie vooral uit Ed Ruscha vanwege zijn gebruik van tekst en Jeff Koons vanwege zijn vermogen om ongelooflijk verhelderende verhalen rond zijn werk te creëren.

Het afgelopen jaar was Stevie Chow te zien in de opening van de nieuwe galerie van Lush Art Agency in het kunstdistrict van Miami, vlak voor de COVID-afsluiting, en in een virtuele solotentoonstelling, getiteld “Love Out Loud: A Featured Collection By Stevie Chow”, ook in samenwerking met Lush Art Agency uit New York. Momenteel werkt hij aan een virtuele solotentoonstelling in december, getiteld “The Money Series”, en neemt hij deel aan het “Rise Against Extinction Gala”, georganiseerd door de non-profit organisatie I Stand With My Pack, in Los Angeles.

Beschikbare werken

Alle werken worden weergegeven

Exit Through The Gallery

Mr. Brainwash

Vrijdag 1 tot en met 3 Maart, 2024